Circus.nl Official Betting Partner van de World Padel Tour Amsterdam Open - World Padel Tour Amsterdam

Om nieuw elan aan de rijke historie van de Centrale Markthal toe te voegen wordt, deze prachtige, oude en industriële markthal het decor van het grootste padelevenement in Nederland. De traditionele markthal vol met karakter wordt omgetoverd tot padel paleis met de aanwezige wereldtop van het mondiale padelcircuit. World Padel Tour Amsterdam Open brengt met een nieuwe en fris elan de volgende generatie aan sport en sporters naar de Centrale Markthal.

Food Center Amsterdam

In het hart van Amsterdam bevindt zich een van de trekpaarden van de hoofdstedelijke economie, het Food Center Amsterdam. Met een jaarlijkse omzet van ruim twee en half miljard euro en directe werkgelegenheid voor ruim 2000 werknemers, is het Food Center Amsterdam een van de belangrijkste centra van bedrijvigheid in Amsterdam en de grootste gemeentelijke groothandelsmarkt van Nederland.

Het Food Center is de voornaamste leverancier van verse groente, fruit, vlees, kip, gevogelte, wild, vis en algemene levensmiddelen aan zo'n 2 miljoen consumenten, vooral in en rond Amsterdam. De voortdurende stroom van verkeer is voor veel Amsterdammers het enige dat zij dagelijks van het Food Center Amsterdam merken. Achter de hoge toegangspoorten op het enorme eigen terrein hebben ± 50 groothandelaren (grossiers die samen ± 50.000 producten te koop aanbieden) een vestiging.

De markt wordt bezocht door een keur aan inkopers, meester-koks van restaurants, detaillisten, supermarktketens, marktkooplieden die bij deze grossiers hun keuze maken uit het aanbod, waarvan de handelaren zelf zeggen dat zij alles leveren wat legaal in Nederland kan worden ingevoerd. De voortdurend uitdijende aanwezigheid van allerlei soorten primeurs, specialiteiten en exoten heeft de regionale betekenis van het Food Center Amsterdam FCA) vergroot. Vanuit alle uithoeken van het land komt men om bepaalde producten op het Food Center Amsterdam FCA) te kopen.

Ook als distributiecentrum neemt het belang van het Food Center Amsterdam FCA) toe. Dagelijks rijden honderden kleine bestelwagens van de grossier zelf of van een gezamenlijk opgezet distributiebedrijf, af en aan met voedingswaren voor zo'n 5500 klanten, variërend van restaurants tot ziekenhuizen, van winkels tot marktkooplieden, van cafés tot personeelskantines. De grossier levert ook de toegevoegde waarde. Het ruwe product wordt schoongemaakt, gesneden, ingepakt en/of diepgevroren aangeleverd bij de koper.

Historie


Het Food Center Amsterdam FCA) voor heen de Centrale Groothandels Markt is ontstaan in 1934 om een einde te maken aan de verkeerschaos als gevolg van de vrije markthandel in groente en fruit die plaatsvond rond de Elandsgracht. Lindengracht. Prinsengracht en Marnixkade. In het begin van deze eeuw werden agrarische producten vooral verhandeld op en langs de buitenste grachtengordel van de stad. De concentratie leidde in de jaren twintig tot grote verkeersproblemen te water, met gevolgen voor het verkeer op het land. In de omliggende woonbuurten liep het verkeer inclusief het tramverkeer. iedere morgen tussen zes en tien uur muurvast. De chaotische situatie was het resultaat van een handelstraditie van vele

eeuwen waarin levensmiddelen op pleinen. straten en vooral langs de oevers van de grachten van eigenaar wisselden. Groot- en kleinhandel liep door elkaar heen en bleek vaak alleen uit de grootte van de bestellingen van de klant.

De aanvoer vanuit de wijde omgeving van verse levensmiddelen, zoals aardappelen. kool en andere grove groenten. gebeurde tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog hoofdzakelijk per (zeil)schip. dekschuit of roeiboot. Om het verkeersinfarct op te lossen besloot de gemeenteraad de groothandel te situeren op een terrein aan de toenmalige Bullekade. de huidige Jan van Galenstraat.

Een uitbreiding van het assortiment vond plaats in 1954 toen het aanbod van aardappelen, groente en fruit werd uitgebreid met vis en visproducten na sluiting van de visafslag aan de De Ruijterkade. In de jaren '60 zorgde de opkomst van zelfbedieningswinkels en horeca ondernemers voor nieuwe uitbreiding van de artikelen.
Algemene levensmiddelen kwamen op de markt en de dienstverlening werd verder verbreed door het schoonmaken, bewerken en verpakken van aardappelen, groente en fruit.

Door de Europese samenwerking groeide het aanbod van producten uit omringende landen en momenteel is, mede door de vraag naar exotische producten van de vele migrantengroepen, alles wat er op de wereld aan food wordt geproduceerd op het Food Center Amsterdam te vinden.


Business partners

Main partners
Official partners
International partners
Founding partners
AFAS Live
11 okt - 15 okt 2023