Wat is padel? - World Padel Tour Amsterdam

Padel is a racket sport that originated in Mexico. It is a mix between tennis and squash and is played in a glass and metal cage. The field is 10 meters wide and 20 meters long and is completely surrounded by walls. The walls of a padel cage are part of the game, adding many three-dimensional aspects. It is truly an accessible sport to get into as a beginner.

The sport has been growing rapidly for a number of years. In Argentina, for example, it is already the most played sport and in Spain the second most played sport behind football. Worldwide, it is the fastest growing sport.

Padel in the Netherlands is part of the KNLTB. They organize the tournaments and actions surrounding padel in the Netherlands.

Spelregels

De spelregels van padel lijken veel op die van tennis. Je serveert schuin van achter de baseline, de bal moet stuiteren over het neten en je mag volleren. Een verschil is dat je de wanden mag beruiken. Je mag de bal na een stuit tegen de wanden laten komen en hem vervolgens, voor de nieuwe stuiter, terugslaan naar de overkant.

Opslag
Bij padel is het verplicht om de service onderhands uit te voeren, waarbij de bal maximaal ter hoogte van je middel geslagen mag worden. Je start met de opslag vanaf de rechterkant waarna je steeds per punt wisselt tussen links en rechts.

De opslag moet diagonaal, zonder het net te raken, servicevak van de tegenstander landen. Het is daarna toegestaan dat de bal de glazenwand raakt, maar niet dat hij de metalen kooi raakt. Wanneer de bal via het net in het servicevak van de tegenstander landt, mag de service opnieuw gespeeld worden.

Scoreverloop
Het scoreverloop bij padel is bijna identiek aan die van tennis. De punten die je behaald zijn: 15, 30, 40 en game. Bij een stand van 40-40 is het deuce en moeten er twee opeenvolgende punten gescoord worden om de game te winnen.

Een uitzondering in deze regel wordt gemaakt door middel van het “golden point”. Een golden point is een uitzondering die de WPT in 2020 heeft toegevoegd aan de regelementen om meer spanning aan de game toe te voegen. De regel houdt in dat bij een stand van 40-40 het ontvangende team mag bepalen op welke kant zij de service willen ontvangen. Degene die dit punt wint, wint ook gelijk de game.

Spelverloop
Tijdens een rally mag de bal maar één keer de grond raken. Je mag als speler zelf bepalen of je bal laat stuiteren of wilt volleren. Wanneer de bal de glaswand of het hekwerk raakt zonder eerst gestuiterd te hebben wordt het punt aan de tegenstander toegewezen. Nadat de bal heeft gestuiterd mogen de wanden en het hekwerk gebruikt worden om de bal over het net te krijgen.

Als de bal via de grond uit de kooi wordt geslagen is dit een punt voor de aanvallende partij, tenzij de tegenstander uit de kooi weet te rennen en de bal weer bespeelbaar in de kooi brengt, het spel wordt dan met de normale regels vervolgt.

Geschiedenis

Padel kent zijn oorsprong uit Mexico. Waarbij veel mensen denken dat de sport uit Spanje of Argentinië komt, was het toch echt Mexico dat rond 1962 de sport introduceerde. Het is een klein mysterie hoe de sport precies ontstaan is, maar het verhaal luidt dat een wel gestelde Mexicaan uit Acapulco een padelbaan in zijn tuin liet aanleggen.

Het woord padel komt van pedel, wat het verhaal terugbrengt naar medio 1890. Waarin Engelse schepen naar Amerika voeren. Om de reis aangenamer te maken ging de bemanning opzoek naar vertier en zo gingen ze tennissen met peddels, oftewel padel.

De sport groeide onder de Mexicaanse elite in Zuid-Amerika, vanuit daar is de sport overgewaaid richting Spanje. In 1970 introduceerde het Spaanse koningshuis de sport waarna het uitgroeide tot de op een na populairste sport van het land, achter voetbal.

Padel in Nederland

Sinds 2016 vertegenwoordigden de KNLTB en de NPB padel in Nederland. In november 2019 kondigde zij een gezamenlijke wedstrijdkalender aan wat ertoe heeft geleden dat zij in juli 2020 zijn gefuseerd. Sinds toen vallen alle activiteiten rondom padel onder de KNLTB.

Op dit moment zijn er ongeveer 75 duizend actieve padelspelers in Nederland, waarvan een verdubbeling wordt verwacht in de komende 2 jaar. Veel bekende oud-sporters zoals Ronald de Boer, Arjen Robben en Wesley Sneijder spelen actief padel in Nederland.

De twee beste mannelijke padellers zijn: Uriël Maarssen en Bram Meijer. De twee beste vrouwelijke padellers zijn: Milou Ettekoven en Tess van Dinteren

Business partners

Main partners
Official partners
International partners
Founding partners
AFAS Live
11 Oct - 15 Oct 2023